Transcripción del video de periodistas catalanes contra su multa por difamación

Este post acompaña a ‘España: Multan a periodistas luego de revelar corrupción en Cataluña‘.

A continuación una transcripción de algunas partes del video [ca] que los editores de la revista catalana Cafè amb Llet cargaron a YouTube para comentar sobre su reciente sentencia y multa [ca] por difamación.

El martes 23 de octubre de 2012, se les multó con 10,000 euros por difamar a Josep Maria Via [ca], presidente del Consorcio Parque de Salud MAR de Barcelona y asesor en salud del presidente catalán, Artur Mas.

La jueza a cargo, María Millán Gisbert, decidió que el video que los dos periodistas cargaron a YouTube el pasado febrero, ‘El major robatori de la història de Catalunya‘ (El mayor ladrón de la historia de Cataluña) [ca], que criticaba fuertemente la falta de transparencia en la financiación de la salud pública, era un acto de difamación contra el señor Via.

An image from the editors' video commenting on their sentence.

Imagen del video de los editores comentando su sentencia.

(Los enlaces son nuestros.)

Al vídeo denunciàvem diversos casos d'opacitat a la sanitat pública catalana que implicaven alts càrrecs de CiU i poderosos empresaris afins al partit. Al vídeo, denunciàvem que els hospitals de Blanes i Calella estan amagant, entre d'altres dades, el destí d'1,5 milions d'euros públics gastats en informes. Denunciàvem que Ramon Bagó havia rebut contractes milionaris per les seves empreses privades directament de l'ens públic que ell mateix dirigia. Denunciàvem que és impossible saber el destí de 424.000 euros en 5 anys de l'apartat «despeses de protocol i representació».

Al cap de poques setmanes de penjar el vídeo, va arribar a casa nostra una carta del jutjat alertant que un dels assessors del President de Catalunya, el senyor Josep Maria Via, ens havia denunciat per haver danyat contra el seu honor. Segons aquest senyor, el vídeo atempta contra el seu honor perquè al títol apareix la paraula «robatori» i ell no ha comès cap robatori.

Ens va sorprendre que fos ell qui posava la denúncia. Qualsevol que miri el vídeo, veurà que al senyor Via no se l'acusa de cap tipus de delicte, sinó que se'l cita, simplement, com a autor d'un article [es] publicat al diari El País. No ens hagués estranyat tant una denúncia dels altres personatges que surten al vídeo, ja que el vídeo sí que posa en qüestió la seua actuació en el maneig dels diners públics.

Amb el pas del temps, però, hem entès per què tots els altres guardaven silenci: tots estaven implicats en casos fins i tot molt més grans del que nosaltres imaginàvem.

Al vídeo pel qual ens han condemnat, demanàvem pels contractes que els hospitals de Blanes havien adjudicat a Ramon Bagó. Encara avui no sabem la resposta, ja que tant la direcció com els alcaldes de la zona amaguen la informació. Però fa dues setmanes, una investigació [es] va confirmar que Ramon Bagó, ex-alt càrrec convergent i Creu Sant Jordi, va rebre 12 milions d'euros de la sanitat pública de manera totalment irregular. 12 milions d'euros que van arribar a les empreses de Bagó saltant-se diverses lleis.

Al vídeo pel qual ens han condemnat, parlàvem d'uns informes que han costat 1,5 milions d'euros als hospitals de Blanes i Calella, uns informes que no hi ha manera que apareguin. Doncs bé, la setmana passada, el que fins fa quatre mesos era president d'aquests hospitals, va ser imputat per haver cobrat 700.000 euros en informes a la ciutat de Reus, uns informes que mai ha vist ningú. Aquest senyor, de nom Carles Manté [es], era gerent de l'ICS. Quan va deixar aquesta feina a la sanitat pública, va muntar una empresa de consultoria sanitària. Al cap de 8 dies, començava a rebre aquests contractes, que en només 4 anys li van reportar 700.000 euros. Per aquest cas també està imputat Josep Prat [es], qui fa pocs dies va dimitir com a president de l'ICS per diversos escàndols descoberts i destapats per l'únic regidor que té la CUP a Reus, David Vidal.

Al vídeo pel qual ens han condemnat també demanàvem el sou de la gerent dels hospitals de Blanes i Calella, la senyora Núria Constans. Doncs bé, un mes després de publicar el nostre vídeo, vam poder saber que ella està implicada en les irregularitats que van causar pèrdues de 2,7 milions d'euros als hospitals de Blanes i Calella.

I no ho diguem nosaltres. Un informe de la Sindicatura de Comptes, va revisar els comptes d'aquests dos hospitals i va trobar un desgavell enorme. Un desgavell que té, entre d'altres protagonistes, el senyor Xavier Crespo, ex-alcalde de Lloret de Mar. Segons aquest informe, fet per auditors de la Generalitat, Xavier Crespo i la seva dona van rebre 209.000 euros en pagaments irregulars. A l'informe, per exemple, es pot veure com Xavier Crespo va pagar les seves quotes del Club d'Hoquei Patins Lloret amb els diners de la sanitat pública. Es pot veure com va comprar per 77.000 euros un consultori públic que als ciutadans ens havia costat 154.000 euros.

Tot això, però, no es va fer fins fa poc, ja que CiU i PSC van pactar perquè aquest informe mai veiés la llum. Quan la nostra revista va descobrir aquest informe, els possibles delictes que recollia ja havien prescrit. Ara CiU ha premiat el senyor Crespo amb el número 4 a les llistes per Girona. Així doncs, el tindrem una altra vegada de diputat.

Veient tot això, no estranya que ni Bagó, ni Manté, ni la gerent dels hospitals de Blanes i Calella posessin cap denúncia. I llavors apareix l'assessor de Mas, el senyor Via. El senyor Josep Maria Via ha estat fins fa poques setmanes, company de Bagó al consell d'administració del Consorci Hospitalari de Catalunya, que és, justament, una institució implicada en que Bagó rebés contractes per valor de 12 milions d'euros de manera irregular.

El senyor Josep Maria Via ha estat soci en diverses empreses del senyor Josep Prat, el mateix que està actualment imputat per haver pagat, presumptament, els 700.000 euros a Carles Manté de manera irregular. Està defensant el seu honor el senyor Via o està defensant l'opacitat i els negocis poc transparents de la gent del seu entorn?

Sigui com sigui, avui hem rebut una condemna a pagar de 10.000 euros. Per anar acabant, hi ha una cosa que ha de quedar totalment clara. Portem dos anys publicant informació [es] sobre l'opacitat i la manca de transparència a la nostra sanitat. Hem publicat vídeos, articles i fins i tot hem fet un còmic. Doncs bé, ningú, absolutament ningú, ha pogut demostrar cap mentida.

En el video [ca] por el que se nos ha multado, denunciamos una aparentemente común falta de transparencia en el sistema público de salud de Cataluña que imputaba a importantes funcionarios del [partido Convergencia y Unión] CiU e importantes hombres de negocios asociados con el partido. Denunciamos que los hospitales en Blanes y Calella están ocultando, entre otros hechos, el destino de un monto 1.5 millones de euros de impuestos que se gastaron. Denunciamos que Ramon Bagó había recibido contratos multimillonarios en euros para sus empresas privadas directamente de los fondos públicos que supervisa. Denunciamos que nadie conoce el destino de 424,000 euros en más de cinco años del llamado «gastos de protocolo y representación».

Pocas semanas después de haber cargado el video [ca], recibimos una carta de los tribunales, alertándonos de que uno de los asesores del Presidente de Cataluña, el señor Josep Maria Via, nos había denunciado por difamación. Según este hombre, el video constituía una difamación del personaje porque el título del video incluía la palabra «ladrón» y él no había «robado» nada.

Nos sorprendió que el propio señor Via iniciara la denuncia. Cualquiera que vea el video [ca] verá que nunca acusamos al señor Via de nada -simplemente lo criticamos por un artículo que publicó en El País. No hubiera sido sospechoso que un caso así hubiera sido planteado por otras figuras de alto perfil en el video, pues en verdad cuestionábamos su rol en el movimiento de fondos públicos.

Sin embargo, con el paso del tiempo hemos llegado a entender por qué otras figuras en general han estado calladas: todos han sido imputados en casos más severos de lo que podriamos imaginar.

En el video [ca] por el que nos han multado, preguntamos por los contratos en los hospitales en Blanes que se han adjudicado a Ramon Bagó. Nadie ha contestado esa pedido y la dirigencia privada y pública en la región han ocultado la información. Sin embargo, hace dos semanas, una investigación independiente confirmaba que el señor Bagó había recibido sospechosamente doce de euros directamente, de fondos de salud pública, doce millones de euros qie financiaban -extralegalmente- las empresas privadas de Bagó.

En el video [ca] por el que hemos sido multados, hablamos sobre algunos informes que costaron un millón y medio de euro según el presupuesto de los hospitals de Blanes y Calella. La semana pasada, Carles Manté, el expresidente de estos hospitales fue imputado por recibir 700,000 euros en informes en la ciudad de Reus. El señor Manté también era gerente del Instituto Catalán de Salud (ICS). Cuando dejó el cargo, fundó una empresa de consultoría en servicios de salud. Luego de ocho días, empezó a recibir contratos de estos hospitales, supuestamente por el valor de 700,000 euros en apenas cuatro años. El señor Josep Prat, que hace pocos días dejó el puesto de presidente de ICS debido a varios escándalos, también ha sido imputado en este caso.

En el video [ca] por el que hemos sido multados también pedimos que se den a conocer los salarios de la actual gerenta de los hospitales, Núria Constans [ca]. Un mes después de cargar nuestro video, ahora sabemos que también ha sido implicada en los sospechosos tratos [ca] que cuentan a los hospitales de Blanes y Calelles 2.7 millones de euros.

Y no es nuestra acusación. Una auditoría independiente revisó las finanzas de los hospitales y encontró un enorme caos – caos que incluye, entre otros protagonistas, al señor Xavier Crespo, exalcalde de Lloret de Mar. Según el informe, realizado por funcionarios de gobierno. Xavier Crespo y su espsa recibieron 209,000 euros en pagos clandestinos. La auditoría reveló, por ejemplo, que el señor Crespo pagó por sus cuotas de socio al club de hockey de Lloret con dinero de impuestos destinados para el sistema de salud. También gastó 77,000 euros en una oficina que a una persona común y corriente le hubiera costado 154,000 euros.

Sin embargo, esto no era claro hasta hace muy poco, porque CiU y PSC [Partido de los Socialistas] habían hecho un pacto [ca] para que este informe nunca viera la luz. Cuando descubrimos este informe, los posibles delitos que revelaba ya habían prescrito. CiU concedió al señor Crespo el cuarto lugar en las listas para Gerona. Por lo tanto, nuevamenos nos «representará».

Teniendo todo esto en cuenta, no es extraño que ni Bagó, Manté ni la gerenta de los hospitales de Blanes y Calelles iniciaran una demanda contra nosotros. Y aparece el asesor del Mas, el señor Via. El señor Josep Maria Via fue, hasta hace pocas semanas, colega cercano de Bagó en el consejo administrativo del Consorcio Parque de Salud MAR de Barcelona, una de las instituciones imputadas, dado que Bagó recibió sospechosamente contrato multimillonarios en euros.

El señor Via ha sido socio en varias empresas con Josep Prat, el mismo hombre que fue acusado de pagar curiosamente a Carles Manté 700,000 euros. ¿Está Via defendiendo su honor o en verdad está trabajando para ocultar oscuros tratos de sus colegas?

Hoy nos multaron con 10,000 euros. En conclusión, algo debe quedar totalmente claro. Hemos pasado los últimos dos años publicando información sobre la falta de transparencia en nuestro sistema de salud. Hemos publicado videos, artículos, Hasta un libro de historietas. Nadie -absolutamente nadie- ha podido probar que hemos mentido en algo.

Per cert, els 10.000 euros que hem de pagar no els hem de pagar al senyor Via, ja que aquest senyor és molt solidari: ha donat els 10.000 euros a una institució sanitària, els hospitals de Blanes i Calella.

Els 10.000 euros de la condemna són un cop dur per a una revista com la nostra, amb només dos treballadors i que viu exclusivament de la publicitat que posen els negocis de la zona. El Cafè amb Llet no rep subvencions milionàries de la Generalitat ni contractes amanyats pagats amb diner públic.

Però tot i això, volem deixar absolutament clar que, lluny de callar, lluny de fer un pas enrere, continuarem denunciant la enorme opacitat, la impunitat i la manca de transparència del nostre sistema sanitari.

Por cierto, no tenemos que pagar nuestra multa de 10,000 euros al señor Via. Como obviamente al hombre le importa, ha donado la multa a una institución de salud: los hospitales en Blanes y Calella.

10,000 euros es un serio golpe para una publicación como la nuestra, con apenas dos trabajadores que viven exclusivamente de la publicidad de empresas locales que nos apoyan. No recibimos subsidio del gobierno — nada de dinero público.

Queremos ser absolutamente claros en que, lejos de callarnos, seguiremos denunciando el enorme nivel de oscuridad que opaca el sistema de salud pública.

No pararem fins saber el destí de tots i cada un dels euros dels nostres diners. Perquè mentre ells amaguen en què s'han gastat els nostres diners, la gent pateix llistes d'espera, pateix manca de metges i paga euros per recepta.

No pararemos hasta saber el destino de todos y cada uno de los euros de impuestos catalanes. Porque mientras esconden cómo gastan nuestro dinero, la gente sufre por listas de espera, sufre por escasez de doctores, y paga un euro para conseguir una receta.

1 comentario

Únete a la conversación

Autores, por favor Conectarse »

Guías

  • Por favor, trata a los demás con respeto. No se aprobarán los comentarios que contengan ofensas, groserías y ataque personales.